menu
Bosz: 'AZ vooral gevaarlijk in omschakeling'

Bosz: 'AZ vooral gevaarlijk in omschakeling'

Peter Bosz hoopt met Ajax iedere wedstrijd de regie te voeren en dominant voetbal te spelen. De coach verwacht dat zijn ploeg zondag in Alkmaar ook het initiatief zal hebben, al dan niet gedwongen door de speelstijl van de opponent. ,,AZ is geen ploeg die volle bak druk zet en aanvalt. Ze proberen compact te spelen en vanuit de omschakeling gevaarlijk te worden.”

Bosz en de Ajacieden waren vrijdag in een goed humeur. De overwinning op Celta de Vigo en met name de manier waarop stemde tot tevredenheid. ,,Ik vond dit één van onze beste wedstrijden”, stelde Bosz. ,,We speelden tegen een goede tegenstander die ons onder druk wilde zetten. Maar daar hebben we onder uitgevoetbald en als we de bal kwijt waren, zetten we heel goed druk. Het was voor mij een wedstrijd op een heel hoog niveau.”

Eerste plaats
Dat Ajax nu Europese overwintering op zak heeft, is een meer dan prettige bijkomstigheid. ,,Goed
voor Ajax en het Nederlandse voetbal.” Toch gaan de laatste twee wedstrijden voor Bosz zeker niet om des keizers baard. ,,We willen graag eerste in de groep worden. Daarvoor hebben we nog een punt uit de laatste twee duels nodig. Dat moet lukken.”

Positief is ook dat alle Ajacieden redelijk ongeschonden uit de strijd kwamen. ,,Op het oog
ziet het er wel goed”, reageerde Bosz. ,,Ik begreep dat Hakim een ‘tikkie’ kreeg, maar dat het wel meevalt.” Mogelijk is Nick Viergever zondag tegen zijn oude club ook weer van de partij. De verdediger ontbrak tegen Celta de Vigo wegens spierklachten. ,,Nick traint vandaag voor het eerst weer mee. We moeten kijken hoe dat gaat en afwachten hoe de reactie morgen is.”

AZ speelde overigens donderdagavond gelijk bij Maccabi tel Aviv (0-0), de vorige werkgever van Bosz.. Hij maakte niet van de gelegenheid gebruik om wat informatie in te winnen. ,,Ik denk dat wij AZ beter kennen dan Maccabi. Zij hebben eerder informatie aan ons gevraagd dan andersom. Wij weten genoeg van AZ.”

AZ in Tel Aviv
Bosz kon dan ook in een notendop het seizoensverloop en de vorm van AZ schetsen. ,,Ze waren goed aan het seizoen begonnen, maar op een gegeven moment hebben ze het wat moeilijker gekregen. Van wat ik op televisie heb gezien, hadden ze het gisteravond de eerste helft lastig in Tel Aviv. De tweede helft konden ze de wedstrijd wat meer naar hun hand zetten en hebben ze ook kansen gekregen.”

Dat AZ wellicht in wat mindere vorm verkeert, zegt Bosz naar eigen zeggen ‘niet zoveel’. ,,Want ooit zal die ommekeer komen. Het moet alleen niet zo zijn dat het tegen ons gebeurt.” Bovendien probeert Bosz traditiegetrouw het vizier op zijn eigen ploeg te richten. ,,We hebben een heerlijke wedstrijd gespeeld tegen Celta. Dat hopen we mee te nemen naar Alkmaar.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst